torsdag 10 april 2008

Hallandsåsen!

Fick för en tid sedan chansen att se insidan på hallandsåsen via jobbet! En möjlighet som man inte tackar nej till då det inte är vem somhelst som får åka ner där.

Hade totalt glömt bort att ja tog några bilder från det hela(med mobilen), förrän jag läste i Ny Teknik idag att Åsa (Borren heter så) snart var framme vid servicetunneln som de gjort mitt på (var även där jag var nere då orginaltunneln inte var mycket att se ur geologiskt perspektiv, då Åsa var ivägen).



Bild 1 visar den påbörjade servicerampen. Där kommer Borren Åsa att titta ut någon gång under nästa vecka. De ska byta borrkronan här och håller därför på att bygga en betongkonstruktion med servicegrop. Tanken är att borren ska komma ut exakt i formen, det får diffa på hela 2cm på varje sida och med en borrkrona på över 10m i diameter är det ganska häftigt.
Bild 2 visar väggen där de kommer att fortsätta borra efter att borrkronan bytts ut.
Bild 3 visar tunnel nr 2. Efter att de kommit ut på andra sidan så ska de, istället för att borra från andra sidan (alltså tillbaka), så ska de backa tillbaka hela Åsa. Anledningen var ganska enkel... Har man byggt upp en anläggning på ena sidan för flera miljoner så vill man inte riva den och bygga upp en likadan igen.
Bild 4 visar service tunneln upp till ytan. Den ska återfyllas sen när orginaltunneln är färdig.
De har riktigt häftiga reningsanläggningar här. Och vattenanalyserna utförs flera gånger om dagen. Vattnet som släpps ut sen ph justeras och kontrolleras i olika bassänger utanför i flera steg. Bästa lösningen var luftningen av vattnet som helt tog bort all rockagil i vattnet.
En riktigt häftig syn som jag inte kommer att glömma!



Inga kommentarer: